De uitvoer van bloemen en planten groeit volgend jaar weer licht, na dit jaar flink te zijn gekrompen. Die verwachting heeft het economisch bureau van ABN AMRO donderdag uitgesproken.

De exportgroei wordt vooral aangejaagd door het stijgende consumentenvertrouwen in de eurozone en een dalende eurokoers, zo voorzien de economen.

Ook de bescheiden economische groei van 1,3 procent in het eurogebied draagt bij aan de hogere uitvoer. Wel is de groei slechts 'beperkt', waarschuwt de bank, en kunnen slechte weersomstandigheden de export van bloemen en planten nog drukken. Wel liggen er nog flinke groeikansen op verscheidene markten in Oost-Europa, aldus de economen.

In de eerste tien maanden van 2013 daalde de export met een kleine 3,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam mede door de lange winter en het koude voorjaar, maar ook door de 'negatieve economische ontwikkelingen'.

Vooral de export van bloemen liep terug, met 3,8 procent op jaarbasis. In totaal werd voor 2,7 miljard euro aan bloemen uitgevoerd. De export van planten liep terug naar ruim 1,7 miljard euro. Dat is 3,3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.