Google is aangeklaagd omdat Hangouts, de naam van zijn chatapplicatie, te veel zou lijken op de applicatienaam Hanginout.

Hanginout is een iOS-app waarmee gebruikers een videoprofiel van zichzelf kunnen maken. 

Volgens de aanklacht mag Google de naam Hangouts niet gebruiken omdat het ook gaat om een "communicatieproduct gebaseerd op mobiele video". Google Hangouts bevat een functie om te videochatten.

Hanginout heeft in de VS in juli 2012 zijn merknaam aangevraagd. In die aanvraag, die nog niet is beoordeeld, wordt gesproken van "computerapplicatiesoftware voor mobiele apparaten om informatie, foto's audio en video te delen als telecommunicatie en sociale netwerkdienst".

Schadevergoeding

Google lanceerde zijn nieuwe chatplatform Hangouts in mei. Eerder werd de naam Hangouts echter al gebruikt voor de videochatfunctie van Google+. De nieuwe versie voegde meerdere chatdiensten van Google, waaronder Talk, Voice en Google+ Messenger, samen tot één product.

Google heeft pas in april 2013 de merknaam Hangouts aangevraagd. De omschrijving van het soort product dat die merknaam moet beschermen lijkt erg op de omschrijving van Hanginout.

Hanginout vraagt daarom een schadevergoeding, niet alleen voor misbruik van zijn handelsmerk, maar ook voor oneerlijke concurrentie. Bovendien wil Hanginout Google verbieden de naam Hangouts nog te gebruiken.

Google heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Lees ook onze review van Google Hangouts