
‘Golfbaan ideale plek om te pitchen'
Hodde is sinds 2012 met acht investeerders de eigenaar van golfbaan Naarderbos. Ze hebben de baan voor 6 miljoen euro gekocht van ingenieursbureau Grontmij, dat een jaar daarvoor het onroerend goed had overgenomen van een exploitant die failliet was gegaan. Dat vertelde Hodde bij een presentatie tijdens de Week van de Ondernemer.
“Ik wilde de baan erg graag kopen, omdat ik hem tussen 2003 en 2008 al eens gehuurd en geëxploiteerd had. Ik denk dat het naast een golfbaan ook kan uitgroeien tot een prachtige evenementenlocatie en businessclub. Maar zonder eigen vermogen was ik wel aangewezen op extern kapitaal.”
Netwerken
Om groeikapitaal voor het project aan te boren, sprak Hodde al zijn netwerkcapaciteiten aan. Hij liet zich onder meer onderdompelen in de wereld van lokale businessclubs. “Als je een informele investeerder wilt vinden, heeft een contactadvertentie plaatsen weinig zin. Je moet ze opzoeken en ze face-to-face ontmoeten, anders laat je geen blijvende indruk bij ze achter. Wat voor indruk je ook achterlaat, je zult zien dat er nog veel vermogende ondernemers zijn met de bereidheid om te investeren.”
Ook speelde Hodde een voor hem beproefde troefkaart uit: lobbyen op de golfclub zelf. “Omdat ik er exploitant ben geweest, ken ik er veel mensen. De kunst is vervolgens om een investeerder echt aan je te binden, zijn vertrouwen te winnen. Dat kan eigenlijk nergens beter dan op een golfbaan. Tijdens het afwandelen van achttien holes heb je alle tijd om je pitch te doen.”
Prijs gezakt
Hodde vindt bovendien dat hij met goede argumenten zijn acht investeerders heeft kunnen overtuigen. Zo kon hij hen erop wijzen dat de prijs van de grond fors gezakt was. “De vorige exploitant had de golfclub niet goed gerund en toen Grontmij vervolgens weer de touwtjes in handen nam, heeft het niet geprobeerd de omzet weer te verhogen. Vervolgens wachtte het erg lang met het doorverkopen van de grond, waardoor de prijs flink gedaald was.”
Uitkopen
Na een half jaar lobbyen had Hodde alle investeerders overgehaald om hun handtekening te zetten. “Ik betaal ze nu een rente van 5,5 procent over een looptijd van tien jaar. De grond dient als onderpand. Maar er zit meer rendement voor ze in. Het is mijn bedoeling de investeerders in de toekomst uit te kopen. Daar heb ik de komende jaren sowieso een optierecht op.”
‘Niet makkelijker en sneller’
Om zijn financiële positie verder te versterken, heeft Hodde inmiddels ook een rekeningcourant van 500.000 euro bij ING aangevraagd. Daarvoor moest Hodde een gedegen businessplan aan de bank overhandigen. “Dat verwachten informele investeerders echter ook van je. Ze denken misschien meer in mogelijkheden dan een bank, maar het gaat zeker niet makkelijker en sneller.”