Ook al trekt de economie voorzichtig weer aan, Nederland moet de komende jaren rekening blijven houden met een hoog werkloosheidscijfer, zo blijkt uit een trendrapport van Tempo-Team.

Dat komt volgens de uitzender doordat werkgevers en werknemers elkaar minder goed kunnen vinden in de nabije toekomst. “De stijgende vraag naar technisch geschoold personeel sluit niet goed aan op de competenties van werkzoekenden”, zegt Aad  van der Werf, manager Market Intelligence bij Tempo-Team.

Door automatisering staan er de komende jaren mogelijk 50.000 banen op de tocht. “Met name in de facilitaire dienstverlening zal er door computers vaker meer met minder mensen worden gedaan”, zegt Van der Werf.

De mensen die hun baan verliezen passen meestal niet in het profiel van IT’ers en internetspecialisten waar de markt in toenemende mate om vraagt. “Er ontstaat een ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt”, zegt Van der Werf.

Roep

Hoewel de roep om technisch personeel niet nieuw is vindt  Tempo-Team dat de verantwoordelijkheid behalve bij de werkgever ook bij de werknemer ligt. “Zorg dat je voldoende aansluiting vindt met de arbeidsmarkt”, zegt Van der Werf. Bijvoorbeeld door de juiste studie of omscholing.

De arbeidsmarkt staat volgens de onderzoeken namelijk schaarste te wachten waar het technisch talent betreft.  Bedrijven zullen in toenemende mate de jacht openen op technisch talent. Ook dat van de concurrenten.