De economische samenwerking tussen Israël en Nederland is goed, maar  kan veel beter.

Dat zegt Haim Divon, de Israëlische ambassadeur in Nederland, in een interview met NUzakelijk.

"Wanneer ik aan Nederlandse ondernemers vraag: 'doen jullie ook zaken met Israël?' Kijken ze me aan alsof ik gek ben", zegt Divon.

Volgens de ambassadeur denken veel Nederlanders dat Israël enkel een oorlogsgebied is en doen zij daarom geen zaken. "Maar dan ken je de feiten niet", zegt hij.

"Israël is het tweede land in de wereld als het gaat om het aantal start-ups, in de internationale ruimtevaarttechnologie behoren onze wetenschappers tot de absolute top. Waarom weten zo weinig mensen dat?", vraagt Divon zich af.

"Iedereen verwacht van mij dat ik altijd over het conflict met de Palestijnen praat, maar we zijn ook een start-up-land."

Gelijkenissen

Er zijn in Divon's ogen meerdere redenen waarom een betere samenwerking goed uit zou pakken. "Nederland is voor Israël de poort naar Europa, daar maken wij te weinig gebruik van", zegt hij.

Ook zijn er volgens hem gelijkenissen die de handel tussen beide landen makkelijker zou maken. "Tel Aviv en Amsterdam lijken veel op elkaar qua cultuur en sfeer. De mensen zijn direct, eerlijk en werken hard. Het is jammer dat weinig mensen die overeenkomsten zien."

Tot slot noemt hij de geografische afstand als een voordeel. De focus ligt vanuit Israël vaak op de Verenigde Staten, traditioneel de grootste handelspartner van Israël. Dat is met twaalf uur vliegen een behoorlijke afstand, met een vlucht naar Nederland ben je ongeveer de helft van de tijd kwijt.

Rutte

Premier Mark Rutte gaat van 7 tot en met 9 december met een handelsdelegatie naar Israël en de Palestijnse gebieden om de goede betrekkingen tussen beide landen te benadrukken.

Samen met de ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) reizen er ook afgevaardigden van rond de zeventig Nederlandse bedrijven en ongeveer vijftien kennisinstellingen mee. VNO-NCW-voorman Bernhard Wientjes vertegenwoordigt ook een groot deel van de werkgevers.

Innovatie

Dat zegt volgens Divon veel over het karakter van deze reis. "Rutte gaat niet alleen naar Israël om te spreken over de vredesonderhandelingen of om heilige plekken te bezoeken, maar vooral om te laten zien dat Israël en Nederland de handelsrelatie willen benadrukken. Het eerste waar hij over begon is innovatie", zegt Divon.

De premier bezoekt wel het officiële herdenkingsmuseum voor de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog waar hij ook een krans zal leggen.

Rutte ontmoet tijdens zijn verblijf in het Midden-Oosten onder andere de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Volgens Divon is het belangrijk dat zij spreken over de kansen die er liggen voor de twee landen. "Israël exporteert meer naar Nederland dan naar Duitsland", zegt Divon.

Noodzaak

Innovatie in Israël is in de ogen van Divon voor een deel geboren uit noodzaak. "Door de droge omstandigheden moeten we wel slim met water omgaan, daarom wordt 80 procent van het water voor de landbouw gerecycled", zegt Divon.

"Zijn wij slimmer dan andere landen?", vraagt Divon zich af. "Nee, als je woont in een land met weinig natuurlijke hulpbronnen, moet je wel tien of vijftien jaar vooruit denken. We kunnen het risico niet nemen dat als er een jaar weinig  regen valt, we niet meer kunnen drinken", aldus Divon.

Nederzettingen

Dat de reis wel een politieke lading heeft, wordt duidelijk uit een bericht van het kabinet op haar site. Daar staat in een verklaring dat de Nederlandse overheid het ontmoedigt om te investeren ten behoeve van Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden.

Het officiële standpunt van de regering is hetzelfde als die van de Europese Unie. Die oordeelde dat de nederzettingen illegaal zijn en in strijd is met het internationaal recht.

De Nederlandse ambassade in Tel Aviv en andere overheidsinstellingen verlenen geen diensten aan bedrijven die in die gebieden zijn gevestigd of daar zaken doen, zo stelt de overheid.

BID

Divon is ook te gast op de Big Improvement Day (BID) op 21 januari. Op zijn uitnodiging komen een aantal sprekers, maar wie dat precies zijn, houdt hij nog even voor zichzelf.