De regio Groot-Amsterdam kan volgend  jaar rekenen op lichte groei. In 2014 groeit de hoofdstedelijke economie met ruim 1 procent, zo verwacht ING.

In 2013 was er nog sprake van een krimp van een half procent.

De bank vindt het echter nog te vroeg om te juichen. "Het herstel is nog te zwak om voldoende banen te creëren." Amsterdam staat onder druk van een zwakke arbeidsmarkt en een groeiende bevolking. 

Met name de groothandel in gebieden zoals Haarlemmermeer zal volgens ING profiteren van de aantrekkende export. Maar Amsterdam heeft minder baat van de groeiende industriële sector, die in de stad ondervertegenwoordigd is.

Landelijk blijft de regio mede door de sterke toeristische sector bij de top presteren, maar internationaal gezien is Amsterdam volgens ING de afgelopen jaren teruggezakt. De binnenlandse investeringen en consumptie zijn net als in de rest van Nederland laag.

Ondernemers

Daarbij wordt de kanttekening geplaatst dat de omzetdaling voor Amsterdamse ondernemers lager is dan in de rest van Nederland. Het feit dat de gemeente in 2013 de lasten niet verder  verhoogde speelt hierin een rol.

"Ondernemers in de regio zijn ook al geruime tijd minder negatief dan die in de rest van Nederland", zegt ING. “Vijf jaar na het begin van de crisis is de economie nipt groter dan in 2008." Landelijk kromp de economie echter met ruim 3 procent.