Volgens serieonderneemster Ingrid Vanderveldt, nu topvrouw bij computerbedrijf Dell, zijn échte ondernemers degenen die ‘het onmogelijke mogelijk weten te maken’. Dat zei ze vrijdag tijdens de Rotterdamse investeringsbattle Get in the Ring, waar ze jureerde.

Om het onmogelijke mogelijk te kunnen maken, moeten ondernemers in ieder geval drie basisregels volgen, aldus Vanderveldt. “Je moet ten eerste altijd datgene doen waar je passie voor hebt. Ten tweede moet je enorm volhardend kunnen zijn. En ten derde moet je je laten bijstaan door een goede mentor.”

Vanderveldt heeft recht van spreken, omdat ze in Amerika verschillende startups succesvol op heeft gezet. Als ondernemer haalde ze in totaal 7 miljoen euro aan investeringskapitaal op. Ook wist ze als bedenker van het CNBC-programma ‘American Made’ ondernemerschap primetime op de Amerikaanse tv te krijgen. Inmiddels vliegt ze de wereld rond als oprichter van Empowering a Billion Women by 2020, een initiatief van Dell om tot 2020 1 miljard onderneemsters op weg te helpen naar succes, en als oprichter van het investeringsfonds Dell Innovators Credit Fund.

Het servet

Om te illustreren waarom passie, volhardendheid en coaching zo belangrijk zijn, greep ze terug naar de tijd waarin ze in Texas haar eerste onderneming opzette. “Het was 1996 en ik was net klaar met mijn MBA Entrepreneurship. Om me heen zag ik allemaal internetondernemers die in een paar maanden, slechts op basis van een idee dat op hun bierviltje stond, enorme sommen geld ophaalden. Ik dacht: als zij dit kunnen, dan kan ik dat zeker ook.” En dus schetste ze op een servet de eerste ideeën voor een online dienst, waarop bedrijven hun klantrelaties kunnen onderhouden.

Keiharde coach

Een goede mentor kan iemand direct tot het uiterste drijven. Zo ging Vanderveldt in zee met een 85-jarige serie-investeerder, die in het verleden ook mentor was van Dell-oprichter Michael Dell. Hij geloofde in Vanderveldts plan, maar verlangde wel van haar dat ze hem elke ochtend om 4 uur ‘s ochtends op zou komen halen met de auto. “In zijn favoriete restaurant in Texas konden we dan de voortgang van mijn startup bespreken. Om zes uur ‘s ochtends nam hij vervolgens vaak het vliegtuig, om een aantal van zijn investeringen te inspecteren.”

Volharding

Vanderveldt toonde volharding en passie voor haar product, toen haar eerste bedrijf bijna failliet ging. “In eerste instantie duurde het maanden voordat mijn mentor vond dat mijn businessplan en product volledig deugden.”

Toen Vanderveldt zijn goedkeuring kreeg, had ze bijna geen geld meer. Een dag voordat ze faillissement moest aanvragen, had haar mentor echter een gesprek bij een investeerder geregeld. “Die weigerde geld in mijn bedrijf te steken, maar wilde wel ruim twee miljoen dollar betalen voor het servetje waarop dit businessplan stond. Ik ging niet akkoord en vertelde hem dat een investering de enige kans was bij dit plan betrokken te raken. De volgende dag ging hij toch overstag en gaf me een cheque van 250.000 dollar."