Het Amerikaanse EyeVerify won vrijdag de Rotterdamse startupcompetitie Get in the Ring. Daardoor mag het onderhandelen over een investering van 1 miljoen euro. Bouwy van Sambeek, oprichter van JackSavior: “Dit zag ik eerlijk gezegd wel aankomen.”

Van Sambeek deed mee als Nederlandse afgevaardigde bij Get in the Ring, nadat hij eerder de nationale voorronde gewonnen had. Samen met zes andere finalisten, afkomstig uit Bulgarije, Engeland, Duitsland, Griekenland, Spanje en Canada, mocht de ondernemer zichzelf aan een publiek van tientallen investeerders presenteren.

Na de wedstrijd volgde een afterparty waar de pitchers in informele sfeer in gesprek konden met investeerders. Van Sambeek: “Ik heb nog nooit zoveel investeerders bij elkaar gezien. Knap dat de organisatie dat voor elkaar heeft gekregen.”

Show

Get in the Ring staat bekend om zijn showelement. Tijdens het event, dat georganiseerd wordt door het Erasmus Centre of Entrepreneurship, ING en de Amerikaanse Kaufmann Foundation, nemen pitchers het tegen elkaar op in een boksring. Bouwy van Sambeek, de uitvinder van een schadebestendige koptelefoonplug, stelde zijn businessplan, team en product tegenover die van Toby Rush van EyeVerify. Die startte een bedrijf dat het wachtwoord op je smartphone kan vervangen met een bloedvatenscan van je oog.

Van Sambeek: “Het effect van de show is dat niet het product, maar de ondernemer centraal komt te staan. Ik vind dat een goede zaak, want de persoonlijkheid van een ondernemer is doorslaggevend voor de toekomst van een product.”

‘Vruchtbare avond’

Een internationale jury, onder aanvoering van Ingrid Vanderveldt (Dell Innovators Credit Fund) besloot dat EyeVerify de pitch gewonnen had. Vervolgens won EyeVerify, dankzij de stemmen van het publiek, ook van de vier overgebleven kandidaten.

Van Sambeek: “Ik verwachtte dat wel een beetje. EyeVerify is verder omdat het al investeerders heeft. Daarnaast werd de jury aangevoerd door de baas van een Amerikaans investeringsfonds. Bij de publieke stemmen had EyeVerify bovendien het geluk dat hij stemmen op mij erbij kreeg.”

Toch was het een ‘vruchtbare avond’, zegt Van Sambeek. “Ik heb er enorm veel visitekaartjes bij gekregen. Ook ben ik in contact gekomen met twee ondernemers, die zo’n beetje hetzelfde pad hebben moeten bewandelen als ik de komende drie jaar ga doen.” Hij zegt de afgelopen week, tijdens het repeteren van de pitch, veel opgestoken te hebben van juryaanvoerster Vanderveldt. “Ze is een echte Amerikaanse en denkt veel groter en sneller dan Europeanen. Als ik tijdens de pitches niet zei waar het op staat, kapte ze me direct af.”

Samsung

Van Sambeek had de hoofdprijs goed kunnen gebruiken.Van Sambeek moet namelijk spoedig een perfect prototype van zijn product ontwikkelen, zodat hij de productie kan starten. “Als ik die fase door ben, dan is de kans groot dat Samsung een licentie op JackSavior wil nemen. Ik word inmiddels bijna elke week wel opgebeld door hun sourcingafdeling, met de vraag hoe het ervoor staat. Als het prototype af is, moet ik van ze naar Zuid-Korea vliegen.”

200.000 euro

Om het prototype te perfectioneren en in productie te nemen, heeft JackSavior een investering van minimaal 200.000 euro nodig. Van Sambeek: “Anders neemt dit proces teveel tijd in beslag.” Als Samsung vervolgens een licentie afneemt, zou er voor zijn geldschieter veel moois in het verschiet liggen. “Samsung zal een belang in het bedrijf willen en ervoor zorgen dat het patent van JackSavior ingezet wordt tegen Chinese copycats. Ook schat ik in dat we binnen 3 jaar op een omzet van minimaal 2 miljoen euro afstevenen.”

Van Sambeek zegt momenteel met drie investeerders in onderhandeling te zijn. Een mogelijk struikelblok is dat ze een te groot belang in het bedrijf willen. Van Sambeek: “Ik wil eigenlijk niet meer dan 20 procent van het bedrijf bieden, omdat ik ook een deel van de aandelen aan Samsung wil verkopen. Als ik teveel weggeef, verlies ik mijn meerderheidsbelang in de tweede investeringsronde.”