De 16e editie van de Week van de Ondernemer, die ook dit jaar weer in meerdere plaatsen in Nederland gehouden is, zit er bijna op. Het event onthaalde meer dan twintigduizend bezoekers en was drie dagen lang trending topic op Twitter.

De Week van de Ondernemer, georganiseerd door ING en MKB-Nederland, dient sinds oudsher als inspiratie- en netwerkevenement voor ondernemers. In meerdere weken van het jaar zijn meerdere locaties in Nederland het toneel van topsprekers uit het bedrijfsleven. Zij bieden inspiratiesessies en workshops over meerdere facetten van ondernemerschap aan.

Kennisdeling en netwerken
Naast internationaal succesvolle ondernemers, zoals Michiel Muller, Arko van Brakel en Ruud Hendriks, zijn er ook landenspecialisten, ambassadeurs en adviseurs die helpen internationale ambities waar te maken. Verder biedt het event deskundigheid op gebied van financiën en strategie.

“Het helpt ondernemers informatie en kennis op te doen dat hen kan helpen succesvoller te ondernemen”, legt Ben van de Vrie, marketingdirecteur van ING Zakelijk uit. “Verder komen ze elkaar tegen en spreken af elkaar later nog eens op te zoeken. Dit versterkt het ondernemerschap in Nederland.

Tradities

De Week van de Ondernemer is inmiddels een event van tradities. Het begint, zoals elk jaar, in april. Drie dagen lang is er een conferentie opgetuigd in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs. “En op de maandag wordt er altijd gestart met de ING-Familiebedrijvendag”, vertelt Arjen Boukema, woordvoerder bij ING. “Dat gaan we ook in 2014 weer doen.”

Als de Week van de Ondernemer in april aftrapt, geniet het event direct veel belangstelling op social media. “Dit jaar waren we liefst drie dragen lang trending topic op Twitter”, vertelt Boukema. “Daardoor hebben we een bereik van 1,3 miljoen mensen weten te creëren.”

Trending topic
Vervolgens volgen er evenementen in Leeuwarden, Rotterdam, Groningen, Breda, Den Haag, Arnhem-Nijmegen en Eindhoven. “Bij deze regionale events waren in totaal meer dan 10.000 bezoekers aanwezig”, zegt Boukema.

Toppolitici
Niet alleen de top van het bedrijfsleven, maar ook de politiek laat zijn gezicht zien bij de Week van de Ondernemer. Bijzondere bezoekers waren onder meer premier Rutte, (toen nog) prinses Maxima, minister Kamp en minister Ploumen, Minister Asscher en staatssecretaris Weekers.

Van de Vrie: “Dit laat zien hoe relevant het ondernemerschap is in de maatschappij. De politiek ziet het belang van ondernemend Nederland en ziet dat maatschappelijke vooruitgang en economische groei beginnen bij het Nederlandse bedrijfsleven.”

Groei
De Week van de Ondernemer wordt dit jaar aanstaande woensdag en donderdag in de Amsterdam RAI afgesloten. Ook dat event is uitverkocht. Volgend jaar is het thema van de Week van de Ondernemer ‘groei’. Daar is ook alle reden toe. Zo liet Michael van Straalen, waarnemend voorzitter van MKB-Nederland, op de Week van de Ondernemer weten dat banken weer vaker willen praten over kredietverruiming.