Volgens de Finse angel investor Riku Asikainen hebben startups uit kleine ecosystemen als Nederland en Finland soms last van een Calimerocomplex. “Er wordt te snel gezegd dat het in Amerika allemaal beter is.”

De Rotterdamse pitchwedstrijd Get in the Ring, waar Asikainen jurylid was, kende vrijdag in de vorm van EyeVerify een Amerikaanse winnaar. Dat terwijl van de acht finalisten er zes uit Europa kwamen.

'Optimistischer en sneller'

Volgens een van de verliezende finalisten, Bouwy van Sambergen van JackSavior, had hij tijdens de repetitie van zijn pitch vooral iets geleerd van het enige Amerikaanse jurylid, Ingrid Vanderveldt van het Dell Innovators Credit Fund. “Ze is een echte Amerikaanse, en denkt heel groot en snel. Als ik tijdens pitches niet zei waar het op staat, kapte ze me direct af.” Ook loofde Van Sambeek het investeerdersklimaat in de VS: “Daar kijken ze niet naar hoe je er nu voor staat, maar tot wat je in de toekomst kan uitgroeien. Veel optimistischer.”

Asikainen, die eigenlijk zijn bedenkingen had bij de uitverkiezing van EyeVerify, vindt dat het gras te groen wordt voorgesteld in de VS. “Natuurlijk is Amerika een grote markt, en bezit het met Silicon Valley het grootste podium in de technologiewereld, maar een Europese startup moet dat niet als excuses zoeken als het zelf niet slaagt. Ook in Europa is er een groot netwerk van zeer kundige mentoren en investeerders.”

In perspectief

Asikainen wijst erop dat er naar verhouding juist veel succesvolle Europese startups in de VS groot zijn geworden. Zoals bijvoorbeeld het Finse Rovio, de maker van Angry Birds. “Vergelijk het met ijshockey of voetbal. Wij in Nederland en Finland weten dat we nooit zo’n grote competitie zullen hebben als Spanje of de VS. Maar toch wint Ajax eens in de tijd de Champions League.”

“Zo is het ook met onze startups. Er zijn er weliswaar minder veel die de top bereiken, want daarvoor is de competitie in Amerika veel groter. Maar er zijn er zeker een aantal die dat wel lukken, en ook op de Amerikaanse markt domineren.”

Zwaktebod

Als een Europese startup het lukt om jaren later de markt te domineren, dan lukt dat ook vaker op eigen kracht, betoogt Asikainen. “In Amerika is er meer venture capital beschikbaar, waarmee bedrijfjes in staat zijn snel meer techneuten en verkopers aan te trekken, en nieuwe kantoren te openen.”

“Maar dat is eigenlijk een zwaktebod. Als je zonder investeerder weet te groeien, dan heb je ook bewezen dat er behoefte aan je bedrijf is in de markt. Vergelijk het met voetbalteams die veel spelers inkopen en denken dat ze goed zijn, tegenover teams die talenten zelf opleiden en weten wat ze in huis hebben.”

Talenten

Volgens Asikainen is er zowel in Finland en Nederland veel aanwas van nieuwe talenten te vinden. “Je merkt dat er vanuit het studentenleven veel enthousiasme is te gaan ondernemen in de techscene. Net als dat de Erasmus Universiteit in Rotterdam een initiatief als Get in the Ring opgezet heeft, heeft onze universiteit in Helsinki ook een dergelijk event."

"Als al die studenten zich op één specifiek terrein focussen en daarin de beste willen worden, hebben we binnenkort weer meer kampioenen die de Champions League kunnen winnen.”