Organisatiekundige en schrijver Paul Bessems wil zijn promotieonderzoek met crowdfunding financieren. Hij probeert voor het voorjaar 24.000 euro op te halen voor een onderzoek naar duurzame welvaart.

Bessems wil het geld inzetten voor zijn achttien maanden durende onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij wil onderzoeken hoe de welvaart blijvend vergroot kan worden.

"Voor een duurzame welvaart moeten we vooral veel productiever worden", legt hij uit. "Als je productiviteit bijvoorbeeld verdubbelt, dan ben je om 12.30 uur klaar, terwijl je evenveel verdient en je evenveel maakt." 

De tijd die overblijft, kunnen burgers besteden aan de taken die de overheid steeds meer aan burgers overlaat. Dat kan bijvoorbeeld de zorg voor ouderen zijn of veiligheid in de buurt.

Paradox

"Maar het probleem is dat we binnen de huidige organisatievormen nauwelijks productiever worden. Ondanks hoge investeringen in bijvoorbeeld IT, managementconcepten en allerlei dure opleidingen." Juist deze paradox gaat hij onderzoeken.

Volgens de onderzoeker is crowdfunding zeer geschikt voor het financieren van wetenschappelijk onderzoek.

"We kunnen natuurlijk met z'n allen belasting betalen en ik kan een beurs aanvragen, maar tussen betaler en ontvanger zitten allerlei onnodige schakels, waardoor er aan het eind van de streep weinig geld overblijft voor onderzoek", licht de onderzoeker toe.

Belangenverstrengeling

Bessems is overigens niet bang voor belangenverstrengeling. "Als onderzoeker heb je alleen maar een reputatie te verliezen wanneer je bijvoorbeeld resultaten verzint of wijzigt in het voordeel van een sponsor."

"Bij crowdfunding zijn er zoveel financiers, dat het onmogelijk zou zijn voor iedereen de resultaten positief te laten zijn", aldus de organisatiekundige.

Tot nu toe hebben particulieren al ruim 2.000 euro ingelegd.