Enkele Nederlandse fondsen hebben 100 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor investeringen in MKB-bedrijven in ontwikkelingslanden.

Dit meldt de Nederlandse Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO). Het bedrag komt in het SNS FMO SME Finance Fund dat is opgestart door een onderdeel van SNS en door FMO.

Met deze investeringen kunnen honderden MKB-ondernemingen toegang krijgen tot de in opkomende markten nauwelijks beschikbare lange termijn financiering.

“Lokale banken zijn het beste in staat te beoordelen welke maatschappelijk relevante lokale bedrijven financiering kunnen gebruiken”, aldus Yvonne Bakkum, directeur FMO Investment Management.

Efficiëntievoordelen

“Daar komt bij dat deze werkwijze efficiëntievoordelen met zich meebrengt, aangezien bij financiering van kleine en middelgrote bedrijven intensieve begeleiding en controle vanuit de bank nodig is voor relatief kleine leningen.”

Andere fondsen die financiering beschikbaar hebben gesteld zijn Zwitserleven, het Spoorweg pensioenfonds en het Pensioenfonds Openbaar Vervoer. FMO en SNS verwachten in 2014 nog meer toezeggingen te krijgen.