Het handelsoverschot is in september licht gedaald op jaarbasis als gevolg van een lager exportvolume. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Het volume van de uitvoer van goederen lag in september 0,6 procent lager dan een jaar eerder, terwijl in de 3 voorgaande maanden sprake was van een groei van ongeveer 2 procent. De waarde van de uitvoer kwam uit op 35,1 miljard euro, evenveel als een jaar eerder.

De invoerwaarde steeg met 1,4 procent tot 31,9 miljard euro, waarmee het handelsoverschot uitkwam op 3,3 miljard euro. Dat is 400 miljoen euro minder dan in september 2012.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

De vooruitzichten voor de export, de motor van de Nederlandse economie, zijn in november volgens het CBS wel verbeterd. In november zijn de omstandigheden voor de export een stuk gunstiger dan een maand eerder, meldde het statistiekbureau op basis van zijn 'exportradar'.

De in- en uitvoerprijzen lagen in september, net als in de 6 voorgaande maanden, op een lager niveau dan een jaar eerder. De uitvoerprijzen waren 2 procent lager, de invoerprijzen 2,9 procent.De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. September telde dit jaar 1 werkdag meer dan vorig jaar.