China zal volgend jaar genoegen nemen met een economische groei van 7 procent. Dat voorspelde de Chinese investeringsbank China International Capital maandag.

Dat meldt de Britse krant Financial Times. De afgelopen jaren mikte China op een jaarlijkse economische groei van 7,5 procent. Hervormingen die de economie toekomstbestendig moeten maken, zullen de komende jaren echter druk zetten op de groei, zo verwacht de bank.

Leiders van de Chinese Communistische Partij beraden zich sinds zaterdag over de hervorming van de economie. Zij willen een agenda opstellen voor een duurzame economische groei in de komende 10 jaar, na 30 jaar van onstuimige expansie.

De uitkomsten van de partijtop worden naar verwachting dinsdag gemeld. De nieuwe groeiverwachting zou echter pas in maart officieel worden gepresenteerd, op de jaarlijkse zitting van het Chinese parlement.

Volgens analisten van de investeringsbank, die wordt geleid door een zoon van de vroegere Chinese premier Zhu Rongji, richten de maatregelen waarover wordt gesproken zich op hervorming van het financiële stelsel, het stimuleren van de consumptie en het aanpakken van de vastgoedzeepbel. ''Op korte termijn zal het hervormingsproces niet per definitie positief zijn voor groei'', aldus de analisten in het rapport.

Acceptatie

Met een neerwaartse bijstelling van het officiële streefcijfer zou Peking het signaal willen afgeven dat het bereid is een langzamere groei te accepteren om de risico's van oplopende schulden en sterk stijgende vastgoedprijzen aan te pakken.

De lagere groeidoelstelling kan voor de centralebankautoriteiten in China aanleiding zijn om een strakker monetair beleid te voeren. Daar lijkt nu al sprake van te zijn; banken hebben in oktober ten opzichte van de vorige maand voor miljarden minder aan leningen verstrekt.