De Stichting Preferente Aandelen B KPN wil weer af van haar tijdelijk verworven stemrecht in het telecombedrijf. Hieronder volgt een profiel van de stichting, die een beschermingswal kan opwerpen tegen een overname van KPN.

De stichting is in 1994 bij de privatisering van de toenmalige Koninklijke PTT Nederland opgericht. De stichting heeft het recht om via de verwerving van preferente aandelen nagenoeg de helft van het stemrecht bij KPN in handen te krijgen.

Dit kan de onafhankelijke stichting doen als ze vindt dat een eventuele overname van KPN in strijd is met de belangen van de bij het bedrijf betrokken partijen, zoals aandeelhouders, klanten en werknemers.

In augustus besloot de stichting dit recht uit te oefenen, in een reactie op het voorgenomen overnamebod van América Móvil.

Volgens de stichting was er sprake van een vijandelijke benadering door het Mexicaanse bedrijf, waardoor de belangen van de Nederlandse samenleving als geheel in het nauw kwamen. Uiteindelijk zag América Móvil af van zijn bod.

Als aandeelhouders instemmen, bouwt de stichting de tijdelijke beschermingswal weer af. Ze blijft echter het recht houden om in de toekomst opnieuw in actie te komen.

De stichting heeft vijf bestuurders en wordt voorgezeten door Jacques Schraven, voormalig president-directeur van Shell Nederland en ex-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Andere bekende bestuurders zijn voormalig KLM-topman Pieter Bouw en de vroegere ceo van Randstad Hans Zwarts.