Verschillende banken zijn onderwerp van onderzoek naar de manipulatie van valutakoersen. Wat houdt deze zogenoemde valutafraude precies in?

Vijf vragen over de valutafraude:

Wat is er aan de hand?

Na ophef over fraude met de Libor-rente, waar diverse banken een boete voor kregen, is de financiële sector opnieuw onderwerp van fraudeonderzoek.

Onder meer Britse, Amerikaanse en Zwitserse toezichthouders en de Europese Commissie doen onderzoek naar fraude in de valutahandel bij meerdere banken.

Welke banken zijn betrokken?

Deutsche Bank, UBS, Citigroup, JPMorgan Chase en Barclays zijn in elk geval onderwerp van onderzoek  naar fraude in de valutahandel.

Wat is valutafraude?

De banken worden verdacht van het manipuleren van de valutagraadmeter die elke dag in Londen wordt vastgesteld. Handelaren van de verdachte banken  zouden via berichtenservices de door te geven data met elkaar hebben afgestemd. Daarnaast zouden ze eigen transacties voorrang hebben gegeven op die van klanten.

De onderzoekers willen vaststellen of die berichten hebben geleid tot manipulatie van de internationale valutamarkt, die een dagelijkse omvang heeft van zo'n 5,3 biljoen dollar (circa 3900 miljard euro).

Hoe frauderen de handelaren precies?

De wisselkoersen van de valuta zouden gemanipuleerd worden bij het handelsplatform WM/Reuters. Daar wordt elk half uur een koers bepaald voor de 21 meest verhandelde munten ter wereld.

Door vlak voor het vaststellen van een nieuwe koers grote orders te plaatsen wordt gepoogd de wisselkoers te beïnvloeden, ook wel bekend als 'banging the close.'

Door te bepalen welke transacties er in de metingen worden doorgevoerd, kunnen handelaren hun eigen winsten stuwen. Orders van klanten, zoals pensioenfondsen of grote bedrijven zouden daarom worden gebruikt om de valutawaarde te sturen. Ook zouden er nepfacturen worden ingevoerd.

Dergelijke praktijken zouden al zeker tien jaar aan de orde van de dag zijn in een markt die tot op heden weinig gereguleerd is.

Wat zijn de gevolgen?

De banken hangen boetes van de onderzoekende instanties en schadeclaims van de gedupeerde klanten boven het hoofd. UBS werd al door de Zwitserse toezichthouder Finma opgedragen om meer geld opzij te zetten voor toekomstige claims.

Hoe hoog deze zullen zijn is onbekend. De Rabobank kreeg bijvoorbeeld een boete van 774 miljoen euro voor manipulatie van de Libor-rente.