Ondanks wereldwijd economisch herstel, zullen de prijzen van goud, olie, staal, ijzererts en cokeskolen naar verwachting volgend jaar verder dalen. 

Een productieoverschot, grote voorraden en een relatief zwakke mondiale vraag zetten veel grondstofprijzen onder druk, schrijft het economisch bureau van ABN Amro donderdag in een rapport.

De druk op de olieprijs zal in de loop van volgend jaar toenemen als gevolg van overproductie en de effecten van het afbouwen van steunprogramma's voor de Amerikaanse economie ('tapering').

Alleen voor verschillende metalen rekent ABN op een prijsstijging. Dit komt door een relatief grote vraag als gevolg van toenemende industriële bedrijvigheid, aantrekkende productie van auto’s (met name in de VS en Azië) en een geleidelijk herstel van de mondiale bouwsector.

De prijs van agrarische grondstoffen is traditioneel meer afhankelijk van het beschikbare aanbod dan van veranderingen in de vraag.

De economen van de bank verwachten op basis van goede oogstcijfers dat de prijzen van tarwe, mais en sojabonen volgend jaar verder omlaag zullen gaan. Door de overproductie van suiker en koffie lijkt het opwaartse potentieel ook voor deze grondstoffen beperkt.