Ongeveer vijfhonderd huishoudelijk werkers en schoonmakers gaan zaterdag op het Museumplein in Amsterdam actievoeren. Ze willen dat de overheid huishoudelijk werk uit het zwarte circuit haalt, en hen dezelfde rechten geeft als gewone werknemers. 

Dat FNV Schoonmaak woensdag bekendgemaakt.

Huishoudelijke hulp is nu niet opgenomen in het normale arbeidsrecht, legt de bond uit. Hierdoor zijn hulpen niet verzekerd voor doorbetaling bij ziekte en werkloosheid. Ook de werkgever loopt risico door het zwart uitbetalen, omdat die aansprakelijk kan worden gesteld bij een ongeluk.

Volgens de bond kan huishoudelijke hulp legaal worden gemaakt zonder dat dit duurder wordt voor de huishoudens.

De overheid zou bijvoorbeeld fiscale maatregelen kunnen nemen of naar Belgisch voorbeeld dienstencheques kunnen invoeren. Schoonmaakbedrijven zijn volgens de vakbond bereid huishoudelijke hulpen in dienst te nemen.

Behandeling

"In Nederland vertrouwen honderdduizend huishoudens ons hun huissleutel toe", zegt huishoudelijk werker Corine de los Reyes in een persbericht van de bond. "We maken voor hen schoon en zorgen voor de kinderen. We doen belangrijk, verantwoordelijk werk en zij vertrouwen ons. Het kabinet nog niet. Daarom moeten we meestal zwart werken, betalen we geen belasting en zijn niet verzekerd. Wij willen gewoon hetzelfde worden behandeld als alle werknemers in Nederland."