De Chinese telefoonfabrikant Huawei is in het derde kwartaal uitgegroeid tot de op twee na grootste telefoonproducent wereldwijd. 

De fabrikant heeft een marktaandeel van 5,1 procent. Alleen Apple en Samsung blijven de Chinese producent nog voor. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeksbureau Strategy Analytics.

Huawei verscheepte in het derde kwartaal 12,7 miljoen telefoons uit zijn fabrieken naar winkels wereldwijd. Dat is een stijging van 67 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Ondertussen zag Apple zijn marktaandeel met 2,2 procentpunt dalen naar 13,4 procent. Samsung blijft marktleider met een aandeel van 35 procent. Fabrikanten LG en Lenovo completeren de top vijf.

Opmars

Huawei is aan een opmars bezig in Noord-Amerika en Europa. Het bedrijf claimde twee maanden geleden al de nummer drie te zijn van Nederland, maar onderbouwde dit niet met harde cijfers.

Met de Ascend P6 heeft het telefoonbedrijf een geavanceerde en betaalbare smartphone. Daarnaast doet Huawei het goed in China met simpelere telefoons.

Populariteit

Niet alle merken zijn overal even populair. Lenovo is bijvoorbeeld enkel groot in China. Deze Chinese fabrikant, die in het westen vooral naam heeft gemaakt op de computermarkt, wil binnen twee jaar zijn telefoons in de markt zetten in Noord-Amerika en Europa.

In totaal werden in het derde kwartaal 251 miljoen telefoons verscheept. Dat is een groei van 45 procent ten opzichte van vorig jaar en tevens een record voor de markt. Verscheepte telefoons zeggen nog niets over de daadwerkelijke verkoop, maar het is wel een goede indicatie voor de populariteit van bepaalde merken.