Topman Øystein Løseth stapt op bij het Zweedse energieconcern Vattenfall, de eigenaar van Nuon.

Hij zal zijn contract, dat in maart 2015 afloopt, niet verlengen. Dat meldt het bedrijf dinsdag. Volgens Vattenfall vertrekt Løseth om ''persoonlijke redenen''.

De positie van de topman stond het afgelopen jaar flink onder druk. Løseth zou een geheime bonus hebben ontvangen toen Vattenfall in 2009 Nuon inlijfde, het bedrijf waarvan hij destijds bestuursvoorzitter was.

Na intern onderzoek sprak Vattenfall dat overigens tegen. Een jaar na de overname kreeg de Noor de leiding over het moederbedrijf.

Ontslag

In een toelichting stelde Løseth dat er geen sprake is van een conflict. ''Ik heb geen ontslag genomen en ik ben er niet uitgetrapt, ik heb alleen de raad van bestuur laten weten dat ik mijn contract niet wens te verlengen'', zegt de topman.

Vattenfall heeft weinig plezier beleefd aan Nuon. Door de economische crisis heeft het concern miljarden moeten afschrijven op zijn Nederlandse aankoop.

Eerder dit jaar werd bekend dat het Zweedse concern zijn activiteiten buiten Scandinavië wil afsplitsen. Dat proces ligt op koers om voor 1 januari te worden afgerond, stelde het bedrijf dinsdag.

Vattenfall

In het derde kwartaal behaalde Vattenfall een omzet van 37 miljard Zweedse kroon (4,2 miljard euro). Dat is bijna 10 procent meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

De winst kwam uit op 1,5 miljard kroon (175 miljoen euro), tegen een verlies van 4 miljard kroon een jaar eerder. Het verlies van vorig jaar was te wijten aan afschrijvingen.

De onderliggende operationele winst daalde met ruim 10 procent tot 4 miljard kroon. Dat kwam vooral door hogere kosten voor CO2-emmissierechten. Verder zetten de aanhoudend lage prijzen voor elektriciteit de winstgevendheid onder druk.