De Europese markt voor bestelbusjes, vrachtwagens en bussen is in september met 6,1 procent op jaarbasis gegroeid, vooral dankzij een extra werkdag.

Het totaal aantal verkochte bedrijfsauto's kwam uit op 160 duizend. Dat maakte de Europese brancheorganisatie ACEA dinsdag bekend.

September kende dit jaar wel een werkdag meer dan vorig jaar. ACEA beschikte bij de berekening van de verkoopcijfers niet over gegevens van Malta.

De afgelopen maanden fluctueert het aantal verkochte bedrijfsauto's steeds. In augustus werden 4,4 procent minder auto's verkocht, in juli juist 2,8 procent meer.

Bedrijfsauto's

Over de eerste negen maanden van dit jaar lag het aantal verkochte auto's vier procent lager dan vorig jaar.

In september werden er vooral meer zware bedrijfsauto's verkocht, zoals vrachtwagens. Het aantal verkochte bussen steeg zelfs met maar liefst 15,7 procent.

Het aantal lichte bedrijfsauto's, zoals busjes, steeg met 5,6 procent. Deze categorie maakt meer dan tachtig procent van de markt uit.

Voertuigen

In de eerste 9 maanden van dit jaar werden 1,23 miljoen nieuwe voertuigen geregistreerd, een daling van 4 procent op jaarbasis.

De verschillen tussen de grote autolanden was groot. Zo slonk de Franse automarkt in september met 1,8 procent en de Italiaanse met 3,5 procent, terwijl Duitsland een groei kende van 4,2 procent. De verkopen in het Verenigd Koninkrijk (plus 12,5 procent) en Spanje (plus 25,4 procent) namen zelfs fors toe.

Nederlandse markt

In de eerste 9 maanden van dit jaar stegen de verkopen in Spanje met 1,8 procent en in het Verenigd Koninkrijk met 7,9 procent. Duitsland (min 6,9 procent), Frankrijk (min 7 procent) en Italië (min 16,2 procent) lieten hier stevige dalingen zien.

De Nederlandse markt slonk in september 5,9 procent tot 4644 voertuigen. In de eerste 9 maanden daalden de verkopen met 11,8 procent tot 48.165 stuks.