De haven van Antwerpen heeft in de eerste negen maanden van dit jaar drie procent meer goederen zien langskomen dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Een stevige daling van de droge goederen werd daarbij gecompenseerd door meer overslag van vloeistoffen zoals aardolie en chemicaliën. Dat maakte het gemeentelijk havenbedrijf van Antwerpen vrijdag bekend. 

De haven aan de Schelde behandelde in totaal 143 miljoen ton aan goederen in de eerste negen maanden. Daarvan was 44 miljoen ton vloeibaar massagoed, een stijging van 32 procent. Vooral meer ruwe aardolie werd via Antwerpen vervoerd. 

De overslag van droog massagoed daalde juist met bijna 26 procent tot bijna elf miljoen ton. De kolenoverslag daalde zelfs met bijna zestig procent. Dat komt door de relatief hoge tarieven voor kolenvervoer via Antwerpen naar Duitsland. 

Containers

Het gewicht aan goederen dat via Antwerpen in zeecontainers werd vervoerd daalde licht met 2,8 procent tot 76,5 miljoen ton. Het aantal behandelde containers zakte met 1,7 procent tot 6,4 miljoen containers van twintig voet.

In haven van Antwerpen arriveerden in de eerste negen maanden 2,4 procent minder schepen. De schepen werden echter wel groter. Vorige week zaterdag deed een van de grootste containerschepen ter wereld, de Mary Maersk, Antwerpen nog aan.

Antwerpen is positief over de toekomstige toeloop van grote containerschepen. Vorige week werd bekend dat een nieuwe alliantie van de drie grootste containerbedrijven ter wereld, Maersk, MSC en CMA-CGM, in hun dienstregeling de Belgische haven vaker gaat aandoen. Dat gaat ten koste van de containeroverslag in Rotterdam. De alliantie, goed voor veertig procent van de markt, moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie.