Vier Nederlandse hackers hebben vermoedelijk bankrekeningen geplunderd. Ze zouden ruim 150 frauduleuze transacties hebben uitgevoerd.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. De schade bedraagt mogelijk een miljoen euro.

De politie heeft maandag vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden aangehouden voor het misdrijf. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige, digitale fraude en witwaszaak.

De hackers installeerden kwaadaardige software op de computers van Nederlandse rekeninghouders en kregen zo toegang tot hun computers. Op die manier werden nieuwe betalingsopdrachten gedaan, zonder dat de rekeninghouders er erg in hadden. Ook werden bestaande opdrachten gewijzigd.

Snelkoppeling 

In valse e-mails werd een snelkoppeling verstuurd. Als deze link werd aangeklikt, werd schadelijke software voor banken geactiveerd en konden de hackers inbreken in de computers.

De frauduleuze transacties kwamen terecht op bankrekeningen van zogenoemde 'moneymules'. Dat zijn mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen of een nieuwe openen.

Op die manier werd het gestolen geld doorgesluisd naar binnen- en buitenland. Ook werd een deel van de buit omgezet in zogeheten Bitcoins, een virtuele munt.

Verschillende banken en bedrijven hebben aangifte gedaan van computercriminaliteit.