Nieuwe toezichtsregels verbeteren het risicoprofiel van Nederlandse levensverzekeraars. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's donderdag.

Moody's reageert op de aankondiging van het ministerie van Financiën dat het toezicht op Nederlandse (middel)grote levensverzekeraars wordt aangescherpt. Dat maakte het ministerie eerder deze maand bekend. 

Met behulp van een nieuw criterium wordt getoetst hoe de financiële positie van een verzekeraar eruit zou zien na bijvoorbeeld een aandelen-, vastgoed- of renteschok.

Met dat nieuwe criterium is De Nederlandsche Bank (DNB) beter in staat toezicht te houden en tijdig in te grijpen als dat nodig is. DNB kan dan bijvoorbeeld bepalen of een levensverzekeraar een verklaring van geen bezwaar nodig heeft, voordat er dividend mag worden uitgekeerd.

Huidige regels onvoldoende

Moody's geeft aan dat de solvabiliteit van de vijf grootste Nederlandse verzekeraars er momenteel goed uitziet. De huidige regels houden volgens de kredietbeoordelaar echter te weinig rekening met de gevolgen van de aanhoudend lage rente en andere risico's in de markt.

De introductie van een nieuw, meer op risico gericht systeem is daarom positief voor de kredietpositie van de betreffende bedrijven.