Maatregelen van de Chinese centrale bank hebben donderdag geleid tot een stevige reactie op de Chinese geldmarkt. De rente voor kortlopende leningen steeg daarbij in het sterkste tempo van de afgelopen vier maanden.

De Chinese centrale bank probeert met zijn maatregelen de inflatie te beteugelen, nu de op een na grootste economie van de wereld weer tekenen van aantrekkende groei vertoont. Dit maakt investeerders nerveus.

Zij denken dat de kredietverlening in China wordt afgeknepen. In de afgelopen jaren jaagde juist de kredietverlening de groei van investeringen en daarmee de economie aan.

Die bezorgdheid zorgde eerder dit jaar ook al voor onrust op de markten. Volgens de hoofdeconoom van China International Capital zijn de zorgen echter overdreven.

''Wij gaan ervan uit dat de centrale bank zijn beleid slechts marginaal verkrapt en dat er over het algemeen sprake blijft van een neutraal monetair beleid. Het zal niet leiden tot een enorme stijging van de rente die banken aan elkaar vragen'', zegt de econoom tegen de Britse krant Financial Times.