Een derde van de werknemers wil liever niet werken tijdens de reguliere vakanties. Bijna de helft vindt het zelfs onacceptabel als de werkgever hierom vraagt.

Dat blijkt woensdag uit een internationale peiling van carrièreplatform Monsterboard.nl onder bijna vierduizend respondenten. 

Amerikaanse werknemers zijn hier wat makkelijker in, daar vindt 64 procent het acceptabel om soms tot vaak te werken tijdens in de vakantieperiode. In Nederland ligt dat percentage veel lager op 28 procent. 

De regionale verschillen zijn groot. Bijna driekwart van het Duitse personeel zegt nooit te werken tijdens een vrije periode. Dit geldt maar voor slechts 35 procent van de Franse en 39 procent van de Engelse ondervraagden. 

Volgens Monsterboard.nl kan een flinke groep Nederlanders zich tijdens de vakantie niet altijd van het werk losmaken. "Dat is begrijpelijk, maar niet altijd verstandig", zegt carrièrecoach Ron Katzenbauer. 

Katzenbauer benadrukt dat vakantie juist is bedoeld om wat afstand te nemen en opnieuw op te laden voor wat komen gaat. "Om gezond te functioneren op de lange termijn, is het verstandig om tijdens de vakantie het werk echt uit te schakelen."