'Nederlandse bedrijven blijven profiteren van Duitse groei'

Duitsland blijft ook in 2014 de locomotief van de Europese economie. Dat laat de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) donderdag weten.

"Nederlandse bedrijven zullen massaal blijven profiteren van de goede economische ontwikkelingen in de Bondsrepubliek", zegt Günter Gülker, directeur van DNHK.

De handelskamer doet de uitspraken op basis van een voorspelling van de vijf grootste economische instituten in Duitsland. De instituten verwachten dat de Duitse economie in 2014 met 1,8 procent zal groeien. 

Ook verwachten de instituten dat de Duitse overheid meer belastinggeld binnen zal krijgen. Dat kan in 2018 leiden tot een begrotingsoverschot van 53 miljard euro. De regering zou nu al geen nieuwe schulden meer maken.

Gewilde investeringsplek

"Wanneer het overschot wordt gebruikt om de staatsschuld af te lossen en doelgericht te investeren in infrastructuur en innovatie, dan verwachten wij dat Duitsland ook in de toekomst een gewilde investeringslocatie zal blijven", zegt Gülker.

De directeur zegt dat het Duitse industrie- en exportbeleid de economie doen groeien. Ook de positie van mkb-bedrijven is er sterk. "Mede hierdoor bestaan er vele kansen voor succesvolle grensoverschrijdende samenwerking."

Belangrijkste handelspartner

Gülker denkt dan bijvoorbeeld aan de productie van zelfdenkende machines, duurzame energie, de bouw en de ICT-sector.

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. In 2012 exporteerde Nederland voor bijna 87 miljard euro aan goederen naar Duitsland. Ons land importeerde voor 71 miljard euro aan Duitse goederen.

Lees meer over:
Tip de redactie