Poep en plas van tienduizenden Keniaanse scholieren zal vanaf november worden omgezet in brandstof om mee te koken, verwarmen en verlichten, en in kunstmest.

Dat is het resultaat van een internationale wedstrijd die werd opgezet door het Rotterdamse bedrijf Enviu en BoP Innovation Center, een kenniscentrum voor ondernemen in ontwikkelingslanden. 

Doel van de wedstrijd was om een oplossing te vinden voor het poep- en plasoverschot in het Afrikaanse land. De concepten varieerden van het produceren van bakstenen uit poep tot het maken van cosmetica uit op poep en plas levende algen. 

Het door een jury tot winnaar uitgeroepen concept werd bedacht door de Keniaan Johnson Gituma, en wordt eerst geïntroduceerd op lagere en middelbare scholen.   

Het project, dat 1 november officieel van start gaat, richt zich in eerste instantie op lagere en middelbare scholen met zo'n 400 leerlingen, "genoeg om een soort energiecentrale te bouwen waarin blokjes brandstof worden gemaakt", zegt Stef van Dongen, directeur en oprichter van Enviu. 

Rijkelijk voorhanden

"Nu besteedt elke school jaarlijks zo’n 44.000 euro aan brandhout om op te koken. Dit terwijl de gratis ingrediënten poep en plas rijkelijk voorhanden zijn om brandstof van te maken."

Reststoffen uit de uitwerpselen worden gebruikt om kunstmest van te maken. Van Dongen: "Kunstmest uit menselijke uitwerpselen verdubbelen volgens onderzoek de oogst. Bovendien is het flink goedkoper en milieuvriendelijker dan chemische kunstmest."

Investeerders

Deelnemende scholen betalen de helft van de jaarlijkse stookkosten en investeerders hoesten de andere helft op. "Er zijn al een aantal ngo's bij betrokken, en de organisaties van de juryleden", zegt een woordvoerster van Enviu.

De brandstofbriketten die op de verwerkingscentrales op scholen worden gemaakt, worden ook verkocht aan restaurants, individuele huishoudens, kantines en bedrijven.

Kenia telt ongeveer 50.000 lagere en middelbare scholen, die allemaal afhankelijk zijn van brandhout om mee te koken. Kenia telt 27 miljoen boeren, wat volgens Enviu en BoP een aanzienlijke afzetmarkt betekent.