'Verlagen dividendbelasting voor DGA's niet effectief'

Het verlagen van de dividendbelasting voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) gaat geen 1,2 miljard euro opleveren.

Dit stelt accountantsbureau PwC woensdag.

"Er wordt namelijk ten onrechte vanuit gegaan dat de DGA nog veel geld heeft in zijn BV om aan zichzelf uit te keren”, zo legt PwC-partner Alfred Lagendijk uit.

Volgens Lagendijk staan de grote pensioenreserves die DGA’s moeten aanhouden in de weg. Voor elke euro aan pensioenvoorziening moet twee euro als extra buffer worden gereserveerd.

Hierdoor zou ongeveer 10 miljard euro aan vermogen dat DGA’s hebben opgepot al niet beschikbaar zijn om uit te keren. Zou een ondernemer wel beslissen om zichzelf dit uit te keren dan zou er 72 procent belasting betaald moeten worden omdat de belastingdienst het ziet als het afkopen van het pensioen.

Nadenken

“Ondernemers zullen dus wel twee keer nadenken voordat ze dit doen. Die ingeboekte 1,2 miljard gaat er dus niet komen", aldus de pensioenadviseur.

"De discussie over de noodzaak om dit beklemde vermogen aan te houden loopt al circa twee jaar en kan heel gemakkelijk opgelost worden door de fiscale claim om een groot deel van het eigen vermogen aan te houden als pensioen te laten varen.”

Het kabinet stelde onlangs voor om DGA’s te verleiden zichzelf dividend uit te keren ui hun BV door het tarief in box te verlagen met 3 procentpunten naar 22 procent. Dit zou 1,2 miljard moeten opbrengen voor de overheid.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie