'Handel Nederland en Rusland blijft ongedeerd'

De reeks aan incidenten tussen Nederland en Rusland gaat weinig gevolgen hebben voor de handel tussen beide landen.

Dit stellen deskundigen woensdag in een reactie.

Nederland exporteerde vorig jaar voor ongeveer 7 miljard euro naar Rusland. Hierbij ging het voornamelijk om de export van machines. De import, met een waarde van 20 miljard euro, bestaat voornamelijk uit gasinvoer.

Energiedeskundige Coby van der Linde, lid van de Energieraad, benadrukt dat de situatie waarschijnlijk geen gevolgen zal hebben voor de energiehandel tussen Nederland en Rusland. "De contracten zijn al lang gesloten. Bij energie gaat het om de lange termijn."

Rust

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Handel vindt het nog veel te vroeg om te zeggen of de reeks incidenten gevolgen gaan hebben voor de Nederlandse handel. "Het is natuurlijk niet fijn wat er nu gebeurt, maar wat we nodig hebben is rust."

Robert Nahon, consultant voor het zaken doen in Rusland, verwacht niet dat de diplomatieke problemen veel gevolgen hebben voor bedrijven die nu al zaken doen in Rusland.

Personen

"Dat meneer Borodin zich bezuipt in Den Haag, daar heb je zakelijk niks mee te maken. Een Rus doet geen zaken met bedrijven, maar met personen. Hij is in jouw persoon geïnteresseerd. Als hij jou mag dan kun je gaan handelen", legt Nahon uit.

"Als dat goed gaat, dan is zo’n incident niet belangrijk. Natuurlijk zal het eens ter sprake komen, maar het maakt de voorwaarden van de handel niet anders want die zijn al gesteld."

Veiligheid

Voor Nederlandse bedrijven die nog handel willen doen in Rusland ligt de zaak gecompliceerder, volgens de consultant. "Als je er nog nooit geweest bent, dan heb je wat meer uit te leggen."

Hij benadrukt verder dat Rusland geen onveilig land is. "Moskou is veiliger dan Eindhoven bijvoorbeeld. Ik vind dat dat wel eens gezegd mag worden."

Als een trein

Alec Zjyrov is directeur van Rusnet, een organisatie die Nederlandse ondernemers begeleidt met het zakendoen in Rusland. Ook hij ziet de politieke geschillen de onderlinge handel niet in de weg staan.

''Het gaat om een ruzie op regeringsniveau. Het Nederlandse bedrijfsleven voelt zich heel goed op Russische bodem, daar zal niets aan veranderen. De handel tussen Nederlandse bedrijven en Rusland loopt als een trein'', stelt Zjyrov.

Hij wijst erop dat het ook niet in het belang is van de Russische overheid om de handelsbetrekkingen met Nederland in gevaar te brengen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie