Ondernemers gaan vanaf het nieuwe jaar meer risico lopen bij branden. Het maximum van 500.000 euro aan brandschade waarvoor ondernemers verantwoordelijk kunnen worden gesteld wordt dan opgeheven.

Dit komt door de nieuwe regeling voor brandschade bij bedrijven die vanaf 2014 ingaat, zo stellen verzekeringsdeskundigen tegenover verschillende vakmedia.

Door de nieuwe regeling wordt het maximum aan brandschade dat de ondernemer moet betalen geschrapt en hoeft ‘onzorgvuldig handelen’ niet meer te worden aangetoond.

De gevolgen zullen zijn dat bedrijven een fors hogere aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten met hogere premies als gevolg, aldus de deskundigen.

Vodafone

Verzekeringsmakelaar Wilco de Haan van Schouten Zekerheid noemt tegenover Financieel Management een voorbeeld met de brand bij Vodafone. De brand ontstond bij een naastgelegen bedrijf en de schade kwam op minimaal 30 miljoen euro te staan als de schade voor Vodafone nog niet wordt meegerekend.

Een bedrijf dat naast Vodafone is gevestigd zou zich dus voor minimaal 30 miljoen euro moeten verzekeren. Volgens De Haan wordt een dergelijke verzekering onbetaalbaar.

Bovendien komen ondernemers voor de vreemde situatie te staan dat ze moeten rekening houden met wie besluit hun buurman te worden voor de aansprakelijkheidsverzekering.