Inspectie legt 17 handelaren in hefbruggen stil

De Inspectie SZW heeft vorig jaar 17 importeurs gedwongen de handel in hefbruggen te staken omdat die onveilig waren.

Het gaat om apparatuur die garagebedrijven gebruiken om auto's omhoog te brengen, zodat van onderaf reparaties kunnen worden uitgevoerd.

De importeurs brachten hefbruggen in de handel waar de auto's vanaf konden rollen. Een beveiliging daartegen ontbrak. Dat leverde grote risico's op voor de monteurs. Bovendien liepen die het gevaar dat hun voeten bekneld raakten als de brug tot zijn laatste stand daalde.

De Inspectie, onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ging langs bij 31 importeurs. In Nederland zijn zo'n 60.000 hefbruggen in gebruik. De gewraakte hefbruggen worden niet meer gebruikt.

Veiligheid

Ook de veiligheid van medewerkers bij bowlingbanen bleek niet optimaal, meldt de inspectie in het woensdag gepubliceerd rapport Toezicht op veilige arbeidsmiddelen.

Bij 80 procent van de geïnspecteerde banen bleken de installaties voor het oppakken van de kegels en het terugsturen van de ballen onveilig, met alle risico's van dien voor de werknemers van beknelling en verplettering. Afgelopen zomer raakte een medewerker van een bowlingbaan in Lelystad zwaargewond door beknelling in zo'n machine. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

De betrokken 70 bowlingbanen moesten plannen maken om de risico's weg te nemen. De Inspectie controleert momenteel of die plannen zijn uitgevoerd. Ook gaat ze langs bij de banen die vorig jaar niet zijn gecontroleerd.

Lees meer over:
Tip de redactie