Het begrotingsakkoord dat afgelopen vrijdag werd gesloten slaat een gat van 650 miljoen euro in de begroting van 2013. 

Omdat de investering in onderwijs al dit jaar wordt gedaan moet in de lopende begroting naar dekking worden gezocht. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën na berichtgeving in NRC Handelsblad.

"Er wordt nu gekeken hoe dit bedrag deels of helemaal opgevangen kan worden", meldt de zegsman. Mocht dit niet lukken dat loopt het begrotingstekort over 2013 op van 3,2 procent naar 3,3 procent. Volgens het ministerie is geen sprake van 'paniek of koortsachtig beraad'. "We moeten rustig kijken hoe we het geld gaan vinden."

Het was vooral de wens van D66 om te investeren in onderwijs. Zo gaat er op termijn onder meer geld naar betere leraren, conciërges, passend onderwijs en onderzoek en innovatie.

Geen gat

Een van de onderhandelaars, SGP'er Elbert Dijkgraaf, laat weten dat er geen "gat" is van 650 miljoen euro. Het bedrag wordt gedekt door meevallers, schrijft hij op Twitter. Mochten die onverhoopt tekortschieten, dan is er over 2013 sprake van een eenmalig hoger tekort, aldus het Kamerlid.