Chronische ziekte staat werken niet in de weg

Het aantal mensen met een chronische ziekte neemt toe, maar het is niet zo dat deze groep als het om werken gaat aan de zijlijn staat.

Dat staat in het rapport Gezondheid en maatschappelijke participatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De rapportage maakt deel uit van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014.

Inmiddels telt Nederland 4,5 miljoen geregistreerde chronisch zieken. In de categorie 25- tot 65-jarigen heeft 72 procent van hen een betaalde baan. Van de mensen zonder een chronische ziekte in deze leeftijdscategorie heeft 87 procent een betaalde baan.

Jongeren

Deelneming aan het arbeidsproces neemt toe. Steeds meer jongeren komen met een goede kwalificatie van school, meer mensen werken door tot hun 65e.

In de groep chronisch zieken wordt veel bepaald door hoe gezond iemand zich voelt. Die beleving bepaalt veel meer of iemand participeert in arbeid dan de ziekte zelf, zo blijkt uit onderzoek door het RIVM.

Het aantal chronisch zieken neemt weliswaar toe, maar tegelijk voelt men zich gezonder. Dat komt onder meer door vroegtijdige behandeling, waardoor minder klachten ontstaan.

Zo voelen bijvoorbeeld mensen met astma of suikerziekte zich in de regel gezond en nemen volwaardig deel aan de samenleving, staat in het rapport.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie