Marktplaats biedt bedrijven een eigen outlet waar zij hun overtollige voorraden kunnen verkopen. Vanaf dinsdag bieden Philips, neckermann.com en Telfort nieuwe en gebruikte producten tegen een goedkopere prijs aan.

Het aanbod van de drie bedrijven bestaat uit restpartijen, showroommodellen, ex-leaseproducten, geruilde producten of artikelen die minder actueel zijn. Dit soort overschotten worden nu vaak via eigen webshops aangeboden, maar zijn lastig te verkopen.

"Het zijn vooral nieuwe producten, maar Telfort biedt bijvoorbeeld ook ex-lease smartphones aan", vertelt Markplaats-directeur Olivier van Duijn tegenover NUzakelijk.  "Deze producten zijn nog prima, maar het kan zijn dat er bijvoorbeeld een verpakking beschadigd is. Of dat een product gebruikerssporen vertoont."

Geen veilingsite

Dat dit soort restpartijen nu verkocht kunnen worden is volgens Van Duijn “voordelig voor de consument en producent”. "Producten zijn vaak minder dan een jaar oud en worden met garantie verkocht. Maar dus wel een stuk goedkoper."

De partijen gaan zelf hun prijsstelling bepalen, maar Philips gaat producten ook per opbod verkopen. "Het is niet de bedoeling dat we een veilingsite gaan worden", aldus Van Duijn. “Maar we laten wel graag de markt zijn werk doen.”

Strategie

Dat Marktplaats zich met de outlets nadrukkelijker op bedrijven richt, moet volgens Van Duijn niet als verandering van strategie worden gezien. "Zo’n outlet ligt erg dicht bij ons DNA. Er zijn nu al veel bedrijven die zelf advertenties op Marktplaats zetten."

Het aanbod van de bedrijven kan via een filter worden meegenomen in de algemene zoekresultaten op de consumentensite.

Pilot

Vooralsnog zijn Philips, neckermann.com en Telfort de enige bedrijven die een outlet krijgen. "We merken dat er interesse uit de markt is, maar op dit moment richten we ons op deze drie partners", verklaart Van Duijn. "We zien dit als een pilot en willen alles goed evalueren voor we nieuwe outlets starten."