In de categorie Consumer Goods & Services zijn zes innovaties naar boven gekomen, die allen kans maken op een Accenture Innovation Award.

Eén grote, bekende naam bij de finalisten is Philips. Samen met African Clean Energy ontwikkelde het bedrijf een rookloze oven, de Smokeless Stove

Vier miljoen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, overlijden ieder jaar aan de gevolgen van rookinhalatie in de eigen woning, doordat er gekookt wordt op open vuur en/of met slechte brandstoffen.

De oven is bedoeld voor de allerarmsten in Afrika en India.

Binnenband
Minder levensbedreigend, maar wel vervelend, is het snel vervangen van binnenbanden. En in Nederland fietsland is dat geen sinecure. De binnenbanden van Gaadi kunnen verwisseld worden, zonder dat het wiel er eerst af moet. De banden bestaan uit twee uiteinden, dus vervangen is nu een fluitje van een cent!

Wingsprayer
Totdat chemicaliën helemaal niet meer nodig zijn, is het reduceren van die stoffen in de landbouw hoognodig. Wingsprayer B.V. heeft een systeem bedacht waarbij gewassen, mensen en het milieu minimaal belast worden met chemicaliën. Onderstaande video laat het verschil duidelijk zien. Effectief en veel beter voor het milieu!

ProViand
Vleesvervangers zijn hip. ProViand doet daar ook een mee en maakt vlees... van groente. De producten hebben een hoog eiwit-en ijzergehalte, bevatten geen E-nummers, geen soja en nauwelijks vet. De vleesvervangers liggen medio oktober in de schappen bij Albert Heijn.

BannerXpress
Heb je een feestje, een belangrijke sportwedstrijd of onthaal je iemand van een lange reis terug? Dan kan een grote banner eigenlijk niet missen. Met de machines van BannerXpress kunnen mensen in no-time een banner ontwerpen en ter plekke uitprinten. 

Vers 24/7
Vers 24/7 is een online versmarkt voor de horeca, waar de chef-kok streekproducten direct kan kopen bij de boer of teler. Elke versspecialist heeft een eigen online marktkraam waar hij zijn (regionale) producten op aanbiedt. Hij bepaalt zelf zijn assortiment en prijsstelling.

Lokaal voedsel is helemaal hot: ook voormalig Koploper in de social votes Beebox speelt in op deze trend.

Benieuwd naar de andere finalisten?

De tien meest innovatieve tech- en mediastartups

De vijf duurzame finalisten van de Groene Tulp-verkiezing