Topman Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is overleden. Dat heeft de AFM vrijdag bekendgemaakt.

Gerritse gaf sinds mei 2011 leiding aan de toezichthouder. Deze zomer werd bekend dat hij ernstig ziek was. Vanaf juni was hij afwezig wegens een behandeling van een aandoening aan zijn beenmerg. Gerritses taken worden sindsdien waargenomen door AFM-bestuurslid Theodor Kockelkoren.

''Ronald Gerritse was naast een stevige bestuurder met een groot analytisch vermogen en brede kennis van de financiële sector bovenal een zeer aimabel mens, die als collega en als toezichthouder partijen bij elkaar wist te brengen'', laat de AFM in een verklaring weten.

Top

Bij zijn aantreden in 2011 noemde de toenmalige minister van Financiën, Jan Kees de Jager, Gerritse de ''absolute top'' onder de topambtenaren in Nederland. ''Een krachtig leider'' was Gerritse, aldus de huidige minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem. Hij herinnert hem verder als ''een zeer kundige, veelzijdige, humoristische en karakteristieke persoonlijkheid''.

Voor zijn periode bij de AFM was Gerritse van 2003 tot 2011 secretaris-generaal van het ministerie van Financiën en van 2008 tot 2011 tevens thesaurier-generaal. Eerder was hij zeven jaar secretaris-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor werkte hij onder meer bij de Sociaal-Economische Raad.

De AFM kan nog niets zeggen over de opvolging van Gerritse. Voorlopig blijft het bestuur van de toezichthouder georganiseerd als in de periode dat Gerritse ziek was.