De Spaanse economie zal in 2014 met 0,7 procent groeien. De regering verhoogde vrijdag haar groeiverwachting van een eerder afgegeven 0,5 procent.

Het land zou in het derde kwartaal van dit jaar eindelijk de recessie achter zich kunnen laten waarin het zo'n 2 jaar heeft verkeerd.

Minister van Economische Zaken Luis de Guindos waarschuwde dat het herstel nog ,,erg fragiel'' is. De werkgelegenheid krimpt volgend jaar met 0,2 procent, maar toch daalt de werkloosheid wel ten opzichte van dit jaar en komt net onder de 26 procent uit.

Het begrotingstekort komt volgens de regeringsprognoses pas in 2016 onder de 3 procent uit. Komend jaar bedraagt het tekort waarschijnlijk 5,8 procent en in 2015 4,2 procent.

Niet verhogen

Dankzij de verbeterde economische vooruitzichten hoeft de Spaanse regering de belastingen volgend jaar niet opnieuw te verhogen om het tekort in lijn te brengen met de Europese begrotingsregels. Dat zei begrotingsminister Cristobal Montoro. Hij sprak van ,,een begroting van herstel''.

De afgelopen jaren werden in Spanje gekenmerkt door harde bezuinigingen en belastingverhogingen. De regering van premier Mariano Rajoy hoopt vurig dat het economisch herstel ruimte biedt om de teugels wat te laten vieren. De regeringsleider en zijn partij zijn gekelderd in de gunst van kiezers, als gevolg van de pijnlijke bezuinigingen en een corruptieschandaal.