Het financieringslandschap gaat de komende tien jaar erg veranderen, en ondernemers moeten zelf actief op zoek naar alternatieven voor bancaire leningen.

Dat was woensdag de conclusie van een debat op de Week van de Ondernemer, onder leiding van investeerder Michiel Muller.

Muller, zelf oprichter van tankstationketen Tango en pechhulpverleningsdienst Route Mobiel, opende de sessie aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Financieringsvormen als crowdfunding, microkredieten en private equity werden daarbij opgevoerd als alternatief voor de traditionele bancaire lening. "Vroeger was er maar een loket, dat was de bank. Tegenwoordig zijn er veel meer loketten", vatte Muller samen.

Marcel de Goeij, regiodirecteur MKB bij ING, kan zich voorstellen dat bij ondernemers het beeld bestaat dat banken steeds minder financieren en dat zij op zoek gaan naar alternatieve geldbronnen. "We financieren nog iedere dag, maar feit blijft dat we in een moeilijke tijd zitten. Dat ondernemers verder kijken dan hun bank juichen we alleen maar toe. Bancaire leningen en alternatieve financieringen kunnen prima naast elkaar bestaan."

MKB-beurs

Frans van den Broek presenteerde aan de aanwezigen zo’n alternatieve financieringsvorm. Hij richtte met NPEX een beurs voor het MKB op. Bedrijven die daar een notering krijgen kunnen geld ophalen als beleggers in hen investeren.

"Je moet daarvoor wel door een paar hoepeltjes springen", legde Van den Broek uit. "Je moet wel een goed businessplan hebben, dat door onafhankelijke adviseurs gecheckt wordt. Dat kost een mkb’er soms wat meer tijd dan hij daar voor wil uittrekken."

Crowdfunding

Volgens Martijn van Schelven, oprichter van Geldvoorelkaar.nl, is crowdfunding ook een goede optie om geld op te halen. "Het wordt steeds serieuzer. We begonnen drie jaar geleden met de financiering van een set winterbanden van 1.500 euro. Nu staat de grootste financiering op 500.000 euro."

Of een investering rondkomt is uiteindelijk afhankelijk van het geloof dat investeerders in het plan hebben, legt Van Schelven uit. "Als een ondernemer 150.000 euro wil ophalen en het ingezamelde bedrag blijft steken op 80.000 euro dan is het draagvlak er niet. Maar je kunt dat draagvlak wel zelf vergroten door je eigen netwerk aan te spreken en aan PR te doen."

Uiteindelijk is dat traject lonend, zegt Van Schelven. "Op onze site komen financieringen in 90 procent van de gevallen rond."

Microkrediet

Annemieke Busch van Agentschap NL vertelde tenslotte iets over Qredits. Deze stichting is een initiatief van banken en overheden en verstrekt microkredieten aan het MKB.

"Nu gaan die kredieten nog tot 50.000, maar vanaf 1 november wordt dit bedrag verhoogd tot 150.000 euro." Ondernemers met een goed businessplan kunnen rechtstreeks met Qredits om de tafel.

"Vaak gaat het om kleinere leningen, die voor banken qua baten niet handig zijn om te verstrekken", aldus Busch.