Michaël van Straalen, waarnemend voorzitter van MKB Nederland, vindt de kritiek van ex-voorman Hans Biesheuvel op de ondernemerskoepel "te makkelijk".

Dat zei hij woensdag tijdens de Week van de Ondernemer In Nieuwegein.

Van Straalen neemt tijdelijk de honneurs waar als voorzitter van MKB Nederland, nadat Hans Biesheuvel vorige maand aftrad. Biesheuvel uitte na zijn vertrek kritiek op de structuur van MKB Nederland, en startte een eigen ondernemersbeweging, Ondernemend Nederland. 

Voor zijn tijdelijke opvolger is het nog niet duidelijk wat Biesheuvel met zijn beweging precies wil bewerkstelligen, vertelt hij aan NUzakelijk.nl. "Is het een lobbyclub? Een politieke beweging? Het is me nog niet precies duidelijk wat hij wil zijn."

De kritieken die Biesheuvel nu uit vindt hij "te makkelijk". "Je kunt wel roepen dat banken hun zorgplicht niet nakomen, maar als voorzitter van een ondernemersbeweging kun je beter bemiddelen."

Zelf is Van Straalen overigens niet van plan aan te blijven als voorzitter van de koepel. "Dat is niet aan de orde. Het hoofdbestuur moet een profiel samenstellen en dan een beslissing nemen. Als het aan mij ligt is bij de nieuwe voorzitter ondernemerschap dominant aanwezig."

Begroting

​Van Straalen ging tijdens een presentatie woensdagmorgen ook in op de Rijksbegroting voor 2014. Volgens hem heeft het kabinet "rustig aan" gedaan met lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven.

Wel vindt hij dat burgers door de bezuinigingen hard getroffen worden. "En dat heeft nadelige effecten voor het MKB, zoals bijvoorbeeld winkels." Ook is Van Straalen niet te spreken over de aangekondigde accijnsverhogingen. 

Toen het kabinet dreigde de zelfstandigenaftrek te schrappen heeft MKB Nederland volgens Van Straalen "gereageerd". Uiteindelijk werd de aftrek slechts afgeslankt. Van Straalen is ondanks die verbetering niet blij met die maatregel. "Je dupeert er kleine ondernemers mee en zij zijn de smeerolie van de economie."