Je bent ondernemend ingesteld maar je hebt te veel te doen en te weinig tijd. Michel Huijgen geeft de beste tips. Deel 2: Houd je hoofd leeg.

Er zijn volgens Huijgen boekenplanken vol geschreven met veel te dikke boeken over timemanagement en persoonlijke productiviteit. "Sommige zijn klassiekers in het genre. Als je tijd hebt, ga ze lezen", aldus Huijgen."

"Maar wij gaan ons beperken tot de essentie. Hoe houd je overzicht over je werk en hoe krijg je gedaan krijgt wat je gedaan wilt krijgen?

"Something borrowed, something new. Kort en bondig. Het is geen hogere wiskunde, maar vergt wel wat discipline. Je moet het doen om de voordelen te ervaren."

Deel 2
Vorige week hebben we nut en noodzaak besproken van
de lege inbox. Maar het leven bestaat niet alleen uit e-mail: werk komt in verschillende vormen op ons af.

Via de telefoon, inkomende brieven, vergaderingen, bilaterale gesprekken, actielijsten in verslagen, projectplanningen of checklists. Overal zit mogelijk werk in, en al deze input kan als gedachten rondjes gaan rennen in je hoofd.

Drukte in je hoofd beperkt de mate van concentratie op de taak waarmee je bezig bent. De mate van concentratie heeft directe gevolgen voor de kwaliteit van je werk.

Het is belangrijk om je hoofd ‘leeg’ te houden. Vang je reminders, losse eindjes en rond rennende gedachtes in een kladblok, telefoon, of tablet. Wat je gebruikt maakt niet uit, als je maar niet gaat onthouden. Het is niet zo dat we dat niet meer kunnen maar er is gewoonweg te veel input.

Hoe leger je hoofd hoe beter. Dan kan je je beter concentreren , wordt het rustiger tussen de oren en dat is wel zo relaxed.

Volgende week: deel 3 van ‘Wat kan je leren van je deurmat’: It’s all about de lijstjes (part 1)

Meer lezen? Ga naar Watjekanlerenvan.nl en download het gratis hoofdstuk "Inbox (0)"

Michel Huijgen is Consultant Persoonlijke Productiviteit  HU!GConsultancy en auteur van het boek “Wat Je Kan Leren Van Je Deurmat”. Volg hem ook op Linkedin