'EU-verbod shortselling moet van tafel'
Het hof doet pas over enkele maanden uitspraak, maar neemt de adviezen doorgaans over.
Bij shortselling speculeren handelaren op een daling van de koersen van aandelen of obligaties zonder dat zij die bezitten. Een Europese verordening geeft aan de Europese toezichthouder voor de financiële markten ESMA de bevoegdheid om deze praktijken te verbieden.
Dit was onderdeel van de Europese aanpak van de financiële crisis. Zo kan de toezichthouder ingrijpen bij verstoringen van de markt.
Het Verenigd Koninkrijk stapte naar de rechter, omdat het land vindt dat een Europese toezichthouder op basis van het huidige verdrag niet mag ingrijpen.
Te ver
Advocaat-generaal Niilo Jääskinen betoogt nu dat de bepaling in de verordening te ver gaat. ESMA krijgt daarmee namelijk de bevoegdheid in te grijpen tegen de wil van de nationale autoriteiten.
''Het resultaat is dus niet harmonisatie maar de vervanging van nationale besluitvorming door besluitvorming op EU-niveau.'' Dat gaat de grenzen van het EU-verdrag te buiten, zegt hij.
Jääskinen erkent dat er behoefte is aan maatregelen op het niveau van de EU, maar dat zou alleen kunnen als alle EU-lidstaten daarmee instemmen.