De Poolse economie zal dit jaar mogelijk sneller groeien dan de 1,5 procent waar de regering rekening mee hield. Dit zei de Poolse premier Donald Tusk dinsdag.

De regering verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) met meer dan 2 procent groeit in het vierde kwartaal dit jaar vergeleken met een jaar eerder.

Voor de eerste 3 maanden in 2014 voorziet het land een groei van 3 procent, vertelde Tusk op een zakenforum in het Poolse Krynica.

De economische groei in Polen versnelde al tot 0,8 procent in het tweede kwartaal, tegen 0,5 procent in de eerste 3 maanden van het jaar, aldus het statistiekbureau in Warschau.

''De crisis in Europa loopt op z'n eind, maar in Polen kunnen we zeggen dat we deze al hebben afgeschud'', zei Tusk in zijn openingstoespraak op het Krynica Economic Forum. ''Hier zal geen recessie of stagnatie meer zijn.''

Snelste tempo

De industriële productie in de grootste economie in het oosten van de Europese Unie groeide in juli in het snelste tempo in 18 maanden tijd, terwijl het aantal nieuwe orders in augustus steeg tot het hoogste niveau sinds maart 2011, bleek maandag uit een onderzoek van de Britse bank HSBC.

''Deze gegevens tonen de verbetering van de groeivooruitzichten voor de tweede helft van het jaar en volgend jaar'', zei Tusk.

Dossier schuldencrisis