De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten zijn in juli met 0,1 procent gestegen. 

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekend.
 
Economen hadden in doorsnee verwacht dat de persoonlijke bestedingen met 0,3 procent zouden stijgen. In juni gingen de uitgaven met een herziene 0,6 procent omhoog. De consumentenbestedingen in de VS zijn goed voor circa 70 procent van de economie.
 
De persoonlijke inkomens klommen in juli met 0,1 procent. Hier werd gemiddeld op een toename met 0,2 procent gerekend. Een maand eerder stegen de inkomens met 0,3 procent.

Consumentenvertrouwen

De universiteit van Michigan kwam vrijdag nog met cijfers over het consumentenvertrouwen in de maand augustus. Daaruit bleek dat de Amerikaanse consumenten iets minder vertrouwen hadden dan in juli. 

De index waarmee de universiteit het vertrouwen meet kwam in augustus uit op 82,1, terwijl de index in juli op 85,1 stond. Dat was toen het hoogste niveau in 6 jaar.
 
De definitieve stand van augustus is wel hoger dan bij de eerste lezing, toen er nog een niveau van 80,0 werd gemeld. Ook staat de index hoger dan de gemiddelde verwachting van economen. Die voorspelden een stand van 80,5.