Hoewel de metaalmarkt er deze maand iets beter voor kwam te staan, blijft de prijs van de meeste metalen dit jaar onder druk staan. 

Dat concludeert het economisch bureau van ABN Amro vrijdag.

In augustus kregen de prijzen een impuls van een toegenomen vraag uit China en dalende voorraden in de meeste metaalmarkten.

Ook betere economische vooruitzichten in Europa en de VS droegen bij aan het sentiment. Toch leidt dit niet tot een 'substantiële' stijging, verwachten de economen van de bank.

''Zo is in opkomende markten sprake van tegenvallende groeicijfers en neemt de onzekerheid over een structurele verzwakking van deze economieën toe.

Afbouw 

Ook is er bezorgdheid over de afbouw van aankoopprogramma’s van obligaties van de Amerikaanse centrale bank'', staat in het rapport van ABN.

Het grootste probleem in de markt is het overschot in het aanbod. Daardoor zijn de aluminiumprijzen sinds het begin van dit jaar bijvoorbeeld al met 10 procent gedaald. De prijs van koper zakte in dezelfde periode 7 procent.

De koperprijs herstelde zich in augustus wel sterk. De combinatie van dalende volumes in voorraden en verbeterende economische omstandigheden wijzen erop dat de vraag naar koper aantrekt. ABN Amro verwacht dat deze vraag solide blijft, maar wat betreft de meeste andere metalen is de bank minder positief.