Rondvaartboten in Amsterdam moeten een keurmerk krijgen om de kwaliteit te waarborgen. Wie zich aan de regels houdt, moet hiervoor in aanmerking komen. 

Dit initiatief van de rederijen krijgt steun van de gemeente, bevestigde een woordvoerder vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf.

De rondvaartbranche in de hoofdstad gaat volgend jaar op de schop. Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels kwam voor de zomer met de nota Varen in Amsterdam.

Zo verandert het vergunningensysteem, waardoor meer kleinere salonboten, sloepen en fluisterboten toegang krijgen tot de grachten. De vergunningen voor de klassieke grote rondvaart worden in de binnenstad niet verder uitgebreid.

De rondvaartboten zijn de populairste toeristenattractie in Amsterdam. Jaarlijks bekijken meer dan 3 miljoen mensen de stad vanaf het water.

De afgelopen maanden konden betrokkenen zich over de nota uitlaten en vonden werkbezoeken plaats. Gehrels presenteert vrijdag de conclusies hiervan. De gemeenteraad beslist later deze maand over de nieuwe regels.