De voorzitter van de Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance, Josef Ackermann, heeft besloten zijn functie neer te leggen nadat was gebleken dat financieel directeur (cfo) Pierre Wauthier zijn naam had genoemd in de afscheidsbrief die hij eerder deze week bij zijn zelfmoord achterliet. 

Dat bevestigde de nieuwe voorzitter van het bedrijf, Tom de Swaan, vrijdag.

''We zijn op de hoogte van de inhoud'', zei De Swaan over de brief. ''Het klopt dat die de relatie betreft tussen Wauthier en Ackermann. Het zou ongepast zijn om er verder op in te gaan.''

Ackermann maakte donderdag bekend zijn functie neer te leggen, nadat familieleden van Wauthier hem mede verantwoordelijk hadden gesteld voor diens zelfmoord. Wauthier werd maandag dood in zijn woning aangetroffen. Volgens de politie wijst alles erop dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Druk

Zurich Insurance gaat onderzoeken of het bedrijf ''onnodige druk'' op Wauthier heeft uitgeoefend. Het concern zag de winst in het tweede kwartaal met ruim een kwart afnemen tot 789 miljoen dollar, waarmee de marktverwachtingen niet werden gehaald.

De aandelenkoers van Zurich Insurance verloor sinds januari zo'n 5 procent, terwijl de Zwitserse beurs juist 13 procent in waarde toenam. Topman Martin Senn benadrukte echter dat er ''geen enkel verband'' is tussen het overlijden van Wauthier en de financiële prestaties van de onderneming.