Het aantal gewerkte uitzenduren in Nederland is het afgelopen kwartaal gestegen met 0,4 procent ten opzichte van vorig kwartaal.

Dat meldt het CBS vrijdag.

Desondanks slaat het CBS een negatieve toon aan. Dat is omdat het aantal uitzenduren voor uitzendkrachten die werken op contractbasis, zonder regulier dienstverband in het tweede kwartaal met 1,6 procent is afgenomen. 

Daarmee daalde het aantal uitzenduren voor dit type contract voor het vijfde kwartaal op rij. "Een stijging of daling hierin geeft vaak als eerste aan of er wel of niet sprake is van een economische opleving'', zegt een econoom van het CBS.

Bij deze zogenaamde Fase A-uitzenduren is het voor beide partijen, uitzendbranche en uitzendkracht, gemakkelijker om het dienstverband te beëindigen dan in de daaropvolgende fases B en C. Daar gaat het om langere en vastere dienstverbanden.

In deze twee categorieën steeg het aantal uitzenduren het afgelopen kwartaal juist wel, zelfs al anderhalf jaar vrijwel onafgebroken.

Door deze drie categorieën op te tellen, komt er uiteindelijk een licht positief cijfer uit.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen