De inflatie in Japan is in juli gestegen tot het hoogste peil sinds 2008. Dat maakte het Japanse statistiekbureau vrijdag bekend.

Dat maakte het Japanse statistiekbureau vrijdag bekend.

Het gemiddelde prijspeil in Japan lag vorige maand 0,7 procent hoger dan een jaar eerder, na een toename met 0,2 procent in juni. De kerninflatie, die de prijzen van vers voedsel buiten beschouwing laat, steeg ook naar 0,7 procent.

De inflatie is het gevolg van hogere energieprijzen en van het agressieve stimuleringsbeleid van de Japanse regering en centrale bank. Dat moet een einde maken aan de al jaren aanhoudende prijsdalingen (deflatie) in het land. De Japanse centrale bank mikt daarbij uiteindelijk op een inflatie van 2 procent.

Energie

Als de prijzen van energie ook buiten beschouwing worden gelaten zakte het prijspeil in juli met 0,1 procent. Dat is de kleinste afname sinds februari 2009.

De industriële productie in Japan lag in juli 3,2 procent hoger dan een maand eerder, na een afname met ruim 3 procent in juni. Op jaarbasis nam de productie vorige maand met 1,6 procent toe. De werkloosheid in Japan bedroeg vorige maand 3,8 procent.