Duizenden medewerkers van Amerikaanse fastfoodketens gaan donderdag de straat op om te demonstreren voor hoger loon.

Dat schrijft persbureau AP donderdag. Personeel van ketens als McDondald's, KFC en Pizza Hut wil een uurloon verdienen van 15 dollar (11,24 euro), wat bij een fulltime aanstelling neer zou komen op 31.000 dollar (23.000 euro) per jaar.

Nu verdienen de meeste medewerkers het minimumloon van 7,25 dollar (5,43 euro), terwijl het ze zelden lukt om fulltime weken te draaien.

Het minimumloon in Amerika werd voor het laatst verhoogd in 2009. Veel parlementsleden en economen, maar ook president Obama, hebben gepleit voor een hoger minimumloon van 9 dollar per uur.

Duurdere Big Mac

McDonald's zegt in een reactie dat de meeste zaken gerund worden door franchisers en die bepalen het loon van hun personeel zelf. In de zaken die McDonalds wel zelf exploiteert, stijgt het loon met de ervaring van het personeel. Verhoging van het startsalaris zou leiden tot duurdere Big Macs.

De staking zal volgens de organisatoren plaats vinden in tientallen steden door heel de Verenigde Staten. De staking van donderdag is vermoedelijk de grootste in een serie van protestacties.